Pełna wygoda
Większość posiłków wydawana jest w formie samoobsługowego bufetu, tak aby mogli Państwo korzystać z niego zgodnie ze swoimi upodobaniami i w dogodnym dla siebie czasie. Wyjątkiem jest drugie danie obiadowe i niektóre ciepłe dania kolacyjne, które dla Państwa wygody serwujemy w porcjach do stolików.
Wszystkich naszych gości zapraszamy również na wodę mineralną z cytryną i ziołami, która dostępna jest w jadalni niemal przez cały dzień.
Zdrowa dieta
Poza standardowym wyżywieniem, w EDEN Resort&Spa w wybranych okresach skorzystać można ze zdrowej, lekkostrawnej diety o obniżonej kaloryczności . Każdy posiłek składa się ze specjalnie skomponowanego i zbilansowanego zestawu. Porcje są podawana na talerzach. Dodatki warzywno-owocowe, które można spożywać niemal bez ograniczeń podawana są w formie buferu.
Przekąski i dodatki
Częścią wyżywienia dietetycznego są przekąski pomiędzy głównymi posiłkami, które serwujemy o wyznaczonych godzinach. Godziny serwowania dostosowane są tak, aby zachować najbardziej optymalny rozkład posiłków. Osobom na wczasach aktywnych w formie przekąski zaserwujemy swieżo przygotowany sok warzywno-owocowy przed połuniem i po południu. Zależy nam aby wysycić Państwa organizm witaminami i rozpuszczalnym błonnikiem w idealnym okresie na świeże warzywa i owoce!
Nasza dieta
Dieta redukcyjna 1400 kcal przeznaczona dla osób , które w sposób racjonalny i zdrowy chcą unormować swoja masę ciała pozbywając się tkanki tłuszczowej. W połączeniu z aktywnością fizyczną można zredukować ok. 1- 1,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo.
Jadłospis przeznaczony jest tylko dla osób zdrowych bez stwierdzonych nietolerancji pokarmowych.
Dzień 1
I śniadanie 399 kcal
OWSIANKA SUPER ENERGIA
Płatki owsiane zagotowane na wodzie z bananem, jabłkiem , orzechami włoskimi posypane cynamonem .
Szklanka świeżego soku z marchwi.
II śniadanie 257 kcal
ŚWIEŻA SAŁATKA Z SEREM FETA I SŁONECZNIKIEM PRAŻONYM
Mix sałat, papryka czerwona , ogórek, ser sałatkowy typu Feta, prażona nasiona słonecznika , zioła, oliwa z oliwek . Kromka chleb pełnoziarnistego.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 238 kcal
ENERGETYCZNE SMOOTHIE
Zmiksowane owoce - banan i jabłko w towarzystwie szpinaku .
Kolacja 413 kcal
Świeży bałtycki dorsz zapiekany z porami podawany z brązowym ryżem i świeżymi warzywami.
Dzień 2
I śniadanie 349 kcal
OMLET A ‘LA SZAKSZUKA
Wiejskie jajka , świeże warzywa – cebula, pomidor, papryka , aromatyczny parmezan . Pieczywo pełnoziarniste.
Szklanka świeżego soku pomarańczowego
II śniadanie 363 kcal
MISECZKA KASZY JAGLANEJ
Kasza jaglana gotowana, podawana z bananem i kokosem z kropla oleju z pestek dyni.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 230kcal
KOKTAJL OWOCOWY NA KEFIRZE Z OTRĘBAMI
Lekki aksamitny kefir pełny kultur bakterii probiotycznych zmiksowany z sezonowymi owocami i otrębami owsianymi.
Obiadokolacja 387 kcal
PAPRYKA FASZEROWANA
Czerwona słodka papryka faszerowana mięsem drobiowym , brązowym ryżem i warzywami z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika.
Dzień 3
I śniadanie 394 kcal
ŚNIADANIOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Wędzony dziki łosoś na sałacie w towarzystwie wiejskiego jajka i warzyw skropiony sosem winegret . Pieczywo pełnoziarniste.
Szklanka świeżego soku pomarańczowego.
II śniadanie 369 kcal
DESER JOGURTOWY Z OWOCAMI
Mieszane płatki ( gryczane , owsiane, jęczmienne) zatopione w kremowym jogurcie z owocami pod orzechową pierzynką.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 225 kcal
OCZYSZCZAJĄCE SMOOTHIE
Zmiksowany seler naciowy z pomarańczą i jabłkiem z dodatkiem natki pietruszki.
Kolacja 390 kcal
SPAGHETTI CARBONARA SLIM
Pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w lekkim sosie z szynką i warzywami posypany aromatycznym parmezanem light.
Dzień 4
I śniadanie 457 kcal
ODŻYWCZY OMLET Z TUŃCZYKIEM NA „ZIELONEJ ŁĄCE”
Świeże wiejskie jaja z wysokobiałkowym tuńczykiem podany na rucoli z dodatkiem świeżych ziół .
Szklanka soku marchwiowi jabłkowego
II śniadanie 277 kcal
MOZZARELLA Z POMIDORAMI WE WŁOSKIM STYLU
Soczyste dojrzałe pomidory na delikatnej mozzarelli w towarzystwie zielonych oliwek , cebulki i ziół skąpane w oliwie najlepszej jakości.
Kromka chleba pełnoziarnistego.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 225 kcal
SOK OCZYSZCZAJĄCY
Wyciskany sok z marchwi jabłek i pomarańczy .
Kolacja 394 kcal
DELIKATNY FILET Z KURCZAKA PO HAWAJSKU
Filet z kurczaka grillowany na oliwie z plastrem ananasa i mozzarellą podany z dzikim ryżem i surówka z surowej marchwi .
Dzień 5
I śniadanie 319 kcal
JAJA SADZONE NA SZPINAKU
Świeże wiejskie jaja na szpinaku baby podawane, kolorowe warzywa i kiełki .
Kromka chleb pełnoziarnistego .
Szklanka soku ze świeżych pomarańczy
. II śniadanie 270 kcal
„SERNICZEK” Z POLEWA OWOCOWĄ
Wiejski twaróg polany aksamitnym jogurtem zmiksowanym z owocami jagodowymi z dodatkiem polskiego miodu , świeża mięta.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 246 kcal
SOK OCZYSZCZAJĄCO – WZMACNIAJĄCY
Wyciskany sok ze świeżych warzyw – kapusta , seler naciowy , seler jabłko .
Kolacja 435 kcal
ŁOSOŚ PIECZONY Z KASZĄ JAGLANĄ , MIX SAŁAT
Świeży, pachnący morzem łosoś bałtycki w podawany z prażoną kaszą jaglaną oraz mixem sałat i warzyw z kroplą oliwy.
Dzień 6
I śniadanie 284 kcal
TOSTY Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA
Pełnoziarniste pieczywo , najlepszej jakości szynka parmeńska, świeże pomidory i inne warzywa sezonowe skropione oliwą.
Szklanka soku z owoców cytrusowych.
II śniadanie 269 kcal
LEKKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ
Soczysty filet z piersi kurczaka gotowany lub grillowany w towarzystwie słodkiej pomarańczy i warzyw w delikatnym sosie z polskim miodem i orzechami.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 350 kcal
KOKTAJL PINACOLADA
Pyszny orzeźwiający koktajl na bazie mleka kokosowego z bananem , ananasem i kiwi .
Kolacja 370 kcal
LECZO WARZYWNE
Mix duszonych warzyw – kolorowa papryka, cukinia , pieczarki , cebula w lekkim sosie pomidorowym pod zieloną kołderką.
Pieczywo pełnoziarniste lub ryż.
Dzień 7
I śniadanie 356 kcal
LUKSUSOWA SAŁATKA Z JAJEM
Mix sałat z suszonymi pomidorami , podany z szynką dojrzewającą grzankami oraz jajem sadzonym , posypany prażonym słonecznikiem.
Szklanka soku ze świeżych pomarańczy
. II śniadanie 259 kcal
DESER Z NASIONAMI CHIA
Aksamitny jogurt ze świeżymi owocami jagodowymi , chrupiącym crunchy oraz nasionami chia.
Obiad 60 kcal
KREM Z WARZYW
Talerz zupy ze świeżych warzyw zmiksowanych z kroplą oliwy ( brokuł, marchew, kalafior, cukinia , dynia , cebula, pietruszka ,seler oraz innych warzyw sezonowych w zmiennych proporcjach)
Przekąska 225 kcal
SOK OCZYSZCZAJĄCY
Wyciskany sok z marchwi jabłek i pomarańczy
Kolacja 430 kcal
KASZA BULGUR PO TURECKU
Prażona kasza bulgur z soczystym kurczakiem i warzywami -papryka, cebula, bakłażan, cukinia, pomidor w mocno aromatycznych przyprawach i ziołach.